19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-VÂLÎ

EL-VÂLÎ

ANLAMI: Yarattığı mahlûkatının tümünü idaresi altında tutan, ihtiyaçlarını bağışlayan, kudretiyle zerreden küreye kadar her şeye hâkim-i mutlak, mutasarrıf ve sahip-i hakiki olan…

"...Allah bir kavme verdiğini, o kavim kendisini bozup değiştirmedikçe değiştirmez. Allah bir kavme de kötülük murad etti mi, artık onun geri çevrilmesine de imkân yoktur. Onlar için Allah'tan başka bir vâlî (işlerine sahip çıkan kimse) de bulunmaz." Ra’d/13

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Vâli’miz, idare edicimiz, sahibimiz, ihtiyaçlarımızı ihsan eden O’dur C.C………………..

Bununla birlikte; İnsan uhdesinde bulunan işlerinde, sevk idaresinde sorumlu olduğu bir dairede, idaresine bağlı her şeyde bu isimden medet alır.........

"Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan sorumlusunuz. Devlet başkanı üstlendiği görevden sorumludur. Kişi ailesinin koruyucusu ve eli altında olanlardan sorumludur. Kadın, eşinin, evinin koruyucusu ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Hizmetçi, efendisinin malının koruyucusu ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Dikkat ediniz. Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan sorumlusunuz." Hz. Muhammed A.S.M

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Allah C.C tüm yarattıklarının tedbirini görür ve her şey onun daimi tasarruf eli altındadır. Mülkün ezeli ve ebedi sahibi O’dur. Ve tüm icrasını hâkimiyet-i mutlakası, ihsan ve keremi, rahmet ve inayetiyle, rububiyet ve ulûhiyeti muktezasıyla, adilane ve mün’imane yapar. Hami ve Rauf O’dur C.C…

İman sahibi olan muttaki kulları O’nun, hususi sevgisi, muhafazası, inayeti altındadır.

“Allah (c.c) inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır.” (Bakara 257)

Böylelikle, inayet ve lütfuna mahzar olanlar, kendilerini ubudiyetleri ve güzel ahlakları ile  O’na sevdirenler mahsus ikramlara, işlerinde, isteklerinde kolaylıklara mazhar kılınırlar.

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Kulun kendi havl ve kuvvetinden teberri ederek, tüm işlerinde itminan-ı kalp ile Rabbisine iltica etmesi, iktidar-i cüz’isini O’nun idaresi altında itimad ile feda ve fena etse, O’nun Vâli’iyeti altında sükûnet ve sekinet bulur.

İdaresi altında buyurduğu emirlere itaat eder, Sünnet-i seniye çizgisinde istikametle yürüme gayreti içinde olur.

Bununla birlikte vazifeli olduğu ve idaresinde sorumlu bulunduğu dairede, şefkatli, merhametli, adilane güzel işler yapmak ona kolaylaşır.


.