19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / ER-RAKÎB

ER-RAKÎB

ANLAMI: Yarattığı her şeyi ilmi, nazarı, murakabesi, kontrolü, müşahedesi altında tutup gözeten demektir.

 “Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde Rakîb’dir.” (Nisâ, 4/1)

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

" Allah her şeyi görüp gözetendir." Ahzâb sûresi (33), 52

" Nerede olsanız O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görmektedir." Hadîd sûresi (57), 4

“ Mü'min sûresi (40), 19: " O (Allah), gözlerin hain bakışını da bilir, gönüllerin gizlediğini de."

“…İhsân, Allah'a O'nu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen O'nu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor."..Hz Muhammed A.S.M

Buradan da anlaşıldığı üzere insan üzerinde kendisini gözeten bir Rakîb’in olduğu unutmamalı ve nefsini kontrol altında tutmalıdır. İstikametini muhafaza etmeli, O’nun emirleri dairesinde kalmalı ve menfi olan şeylerden kendini uzaklaştırmalıdır. Bu huzur bağlılığının murakabesini muhabbetle yapmalıdır.

Bununla birlikte İnsanın doğru yaşayışı, kulluk sınırlarını aşmaması, kendini kötü şeylerden muhafaza etmesi, Rakip esmasının kulun iradesi üzerindeki “ Allah Görüyor “  şuuruna, iman ve yakin tecellisi olarak kendini ihsas etmesidir.

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Allah yarattığı kullarının tüm yaptıklarını mutlak ve eksiksiz görür, hiçbir şey onun murakabesine perde olamaz. O, yarattıklarını devamlı bir şekilde müşahedesi altında  tuttuğundan yukarıdaki ayetler ve hadis-i şerifte olduğu gibi kullarını haberdar eder. Kulun müspet menfi her hareketini muhafaza için saklar.

…Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ve biz ona şah damarından daha yakınız. İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın. Ölüm sarhoşluğu gerçekten gelir de: İşte (ey insan) bu, senin öteden beri kaçtığın şeydir, denir. Sûr’a üfürülür; işte bu, geleceği vâdedilen gündür. Kâf 16/17/18/19/20….

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Öncelikle yukarıda da kısmen değinildiği gibi, Rabbimizin nazarı altında olduğumuzu, kendisinden hiçbir şeyin gizlenemeyeceğini unutmamalıyız. Gaflete neden olan durumları kendimizden uzak tutmalıyız. Yalnızken veya cemiyet içinde olsun, İmanımız ve yakinden neşet eden hayâ duygusunu muhafaza etmeli, edep perdesinin yırtılmamasına gayret göstermeliyiz. Emanet olarak verilen zahiri ve batıni aza ve latifelerimizin ifsad edilmemesine, değerini yitirmemesine karşı azami hassasiyet ve ciddiyet içinde bulunmalıyız. Ve nefsimizi murakabe altında tutup, şeytanın desiselerine karşı uyanık olmalıyız.

Özetle;

Doğru ve yanlışı görüp, malikinin müşahedesi altında olduğunu bilip, istikamet dairesinde gitmeye karar veren ve bu yolda gitmek için sağlam irade gösteren, hevâ ve hevesin taslitinden kurtulup, kendinde söz ettiğimiz bu kontrole muvaffak olan kimse, bu ismin tecellisine mazhardır. Ve ziyade hissedar olmuştur. Allah’ın emirlerine karşı dikkatlidir. Rabbinin nazarında mükerrem değerini düşürmemek için hassasiyet ve titizlik kazanmıştır.

.