19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-METÎN

EL-METÎN

ANLAMI: Hiçbir sebebe ihtiyacı olmayıp mağlup edilemez olan. Azalıp, eksilmeyen, güç kaybetmeyen mükemmel ve şiddetli kuvvet sahibi demektir.

“Hiç şüphesiz, Allah rızık verendir; O, kuvvet sahibi, Metîn’dir.” (Zâriyât S51/ûresi, 58)

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Sabır ve metanet sahibi olmak, hatalı olan fiillere karşı durabilmek, olumsuz şeylerden etkilenmemekle korunmanın tenim edilmesi bu ismin insan üzerindeki taallukundandır.

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Metin ismi Kaviyy ismi ile anlam münasebeti olan bir isimdir. Ancak aralarında şöyle bir fark vardır. Kaviyy ismi, Allah’ın C.C kudretinin her şeye tesir eden yönüyle bütün mahlûkata hâkimiyet ve galibiyetini gösterirken, Metin ismi ise, bu kuvvetin, her şeye ihatası ve üzerlerinde taalluk ve icrası olduğu halde hiçbir şeyden etkilenmeyen, çok sağlam ve şiddetli bir gücü ifade eder.

Özetle; Allah CC mutlak kudretiyle Kaviyy olup, hiçbir şeyden etkilenmeyip, tesirinde kalmayan hadsiz kuvveti yönüyle de Metîn’dir.

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Evet, Dini vecibeleri ve uygulama fiilleri ile harici etkilerin altında kalmayan, nefsin hevâsına kendini kaptırmayan bir irade Metîn bir iradedir.

İbadetlere devam etmekte sebat, günahlardan çekinmekte, musibetlere karşı dayanmakta Sabır, tahammül.. yolunda olduğu davaya sadakat ve cesur olup Allah’tan başkasından korkmamak gibi hasletler de Metîn isminin kul üzerindeki tezahürlerindendir.


.