19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-HAKEM

 EL-HAKEM

ANLAMI: Hüküm kendisine ait olan, hüküm yetkisini elinde tutan, nihai hükmü verecek olan, hükmünde adil olan, hakkı yerine getiren, ilmi, hükmü geri çevrilemeyen, verdiği hüküm tamamen yerine getirilen, icra ettiği işler tam ve doğru olan anlamına gelmektedir.

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Bu isimle en temel bağımız; hilkatimizden hakkımıza ve alakadar olduğumuz her şey için takdir edilen tüm hükümlere kadar ve iki hayat sahamızda da bulunan maddi ve manevi her şeye hâkim galip olan tecellisi iledir. Bu münasebetin geniş açılımı ; “BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR ” kısmında kısa bir not ile ilgili derse atfen yapılacaktır inşallah.

Bununla birlikte bu ismin üzerimizdeki tecellisinin bir tezahürü, kader planını ve uygulanma sahasındaki takdiri idrak etmemize, ilgi ve istidadımıza göre pencere açarak kendini göstermesi şeklindedir.

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Allah kulları arasında ihtilafı ortadan kaldıracak hükümleri koymuş ve bunu şeriati ile ifade etmiştir. Ayrıca kâinatta her şeyde o’nun hükmü galiptir. İnsan isterse tabi olsun isterse olmasın, itaat veya muhalefet ile aldığı pozisyon ne olursa olsun her duruma karşı cari olan hüküm Allah’ındır. Bu esma bu cihetiyle asıl tecellisini ahirette yapacaktır. Dünya imtihan dünyası olduğu cihetle bazı hükümler kendini imhal ile (Mühlet verme. Sonraya kalmasına müsaade etme) âlem-i bekaya tevdi etmiştir…

Aşağıda nazara atfedilen konu önemlidir!

Bu isim Hazreti Ali KV tarafında İsm-i Âzam olarak ifade edilmiş olan 6 isimden birisidir. Bu konuyla ilgili çok istifadeli olan ders Lem’alar 30’ncu lem’adır. “Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs”olan bu 6 isimin hakikatleri bu bölümde anlatılmaktadır. Hakem ismi Üçüncü Nükte olarak beyan edilmiştir. Okunması tavsiye edilir.

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Öncelikle iman ve marifetle kader rüknü imaniyesi ile de bağı olan bu ismin hayat sahasındaki tezahürlerini, ilim ve ibret ile tefekkür ederek marifetullahta hakkaniyetli ve hakiki bir taraftarlık kazanır. Çünkü âlemde abesiyet yoktur, her şey iktizası ile yerli yerindedir. Her fıtratın hakkını yaratılışında almış olması, akıbetinde de alacağına şehadet eder. Bunu müşahede edebilen bir insan bu esmadan; bilmek, bulmak, takdir, tesbih, tazim, tevhid, teslim, tevekkül manasında ziyade müstefid olmuştur.

Daha sonra; Din-i Mübin-i İslâm’ın hükümlerine uymak ve uygulayabilmek önemli bir kazanımdır. Çünkü fikrin düşkünlüğünden, kişisel zaaflardan kurtulmak ve doğru karar sahibi olabilmek bu itaat ve tatbikin sonucunda elde edilir. Diğer hususlar irade sahibi olmanın sorumlulukları dairesinde, hayat imtihanı içinde karşılaşılacak durumlara göre doğru noktada durabilme hassasiyet ve muhakemesinin edinmiş olmakla ilgilidir.

Yine bununla birlikte ;Bu esmadan hisse almış bir irade ve muhakeme ihtilafa sebep olmaz..Fıska düşmez. Hakkaniyet sahibi olur. Nefsi yanlılıklar göstermez. Hakkın yüksek hatırını gözetir. Kuvvetin haktan yana olduğunu bilir. Ve Hakkın hatırını hiçbir hatıra feda etme tevessülü göstermez. (Mana iktibası yaptığımız bu konuların muhteviyat ve asli ibareleri Risale-i Nur’un muhtelif derslerinde vardır. Kasden ilgilenilmesi ve tevafuken isabet ettiğinde dikkat edilmesi tavsiye olunur.)




.